Yana is de enige vrouw in België met deze verantwoordelijkheid! Dagelijks is ze vóór dag en dauw in de weer om onze course optimaal te maken èn te behouden. Ze wordt hier af en toe in bijgestaan door hoofd-golfkeeper Arjen van de Woeste Kop. Momenteel wordt alles in gereedheid gebracht voor het zomerseizoen. Hier volgt haar woordje uitleg. 

Greens bestaan uit 50% bodem, 25% water en 25% zuurstof. Om het zuurstofgehalte in de bodemstructuur te verbeteren worden ze eind januari belucht. Zo trekt het water weg en krijgen de wortels meer zuurstof. Het stimuleert hen extra. 

De greens worden in de winter maandelijks bespoten met ijzer om schimmels en mos tegen te houden. Zo blijven de struisgrassen mooi groen. 

Momenteel zijn er 2 schimmels op de greens:

  • - ‘Fusarium’, treedt op door vochtig weer en de warme temperaturen die we gehad hebben tijdens het najaar. We proberen hiervoor de greens zo droog mogelijk te houden door elke ochtend de dauw af te swiepen.
  • - ‘Geamanomyes graminis’, of makkelijker gezegd ‘ronde plekken ziekte’ is een schimmel die grote ronde zwarte plekken veroorzaakt op onze greens. Het is een normale kinderziekte die voorkomt op jonge greens en uit zichzelf verdwijnt. 

Yana vertelt ook nog dat de machines in groot onderhoud gaan tijdens de wintermaanden om helemaal klaar te staan voor komend seizoen. 

Heb je trouwens vragen over de verschillende grassoorten of planten die op de baan voorkomen? Stel ze gerust aan Yana. Ze geeft je vlotjes, in één adem, de volledige Latijnse naam en vertelt je met heel veel passie de bijzonderheden van de verschillende soorten. Echt cool! Respect Yana!